FDE

|| Tiende editie Flanders Dressage Event ||

51281554 391055318323107 7518988658565709824 n

Voor de tiende maal organiseert Flanders Dressage Event het Belgisch Kampioenschap Dressuur. Wat bescheiden begon in 2010 is nu uitgegroeid tot het mooiste en meest succesvolle dressuurevenement in België dat ook meer en meer van Internationale belangstelling kan genieten.Van 8 tot en met 11 augustus 2019 zal de tiende editie van Flanders Dressage Event plaatsvinden.

Tijdens de tiende editie van het Flanders Dressage Event zullen traditie getrouwe alle onderdelen van het Belgisch Kampioenschap verreden worden. Het Belgisch Kampioenschap voor de jeugd, de Pony combinaties, de Juniors, de Young Riders en de U25. Het Belgisch Kampioenschap voor de Seniors zo ook het BK voor de ParaequestrianIn navolging van 2019 zal ook de Central Oceans Battle Challenge weer terug op het programma keren.

De Central Ocean Dressage Battle voor de lichte tour combinaties en de Central Oceans Dressage Battle voor de jonge paarden.Onze alom bekende Flanders Cups (officieuze Kampioenschappen Lichte Tour) zullen zeker ook nu niet ontbreken. Wij voegen hier net als vorig jaar een Flanders Cup Diamond aan toe waardoor het niveau van de deelnemende ruiters nog kan verhogen.Zoals gewoonlijk besteden wij ook dit jaar opnieuw aandacht aan onze provinciale ruiters en zal het HROV Interclubkampioenschap op zondag 11.08.2018 een mooie afsluiter van het Flanders Dressage Event betekenen. Onze zesde veiling van dressuurveulens zal plaatsvinden op zaterdag 10.08.2018.U ziet, het beloven opnieuw spannende kampioenschappen te worden.

Flanders Dressage Event staat borg voor een perfecte en aangename organisatie. Wenst u op één of andere manier partner of sponsor te worden van ons event? Wij geven u in deze brochure een overzicht van alle mogelijkheden. Uiteraard staan wij open om aan uw individuele wensen tegemoet te komen. Aarzel zeker niet ons hierover te contacteren. Het organiserend comité van Flanders Dressage Event hoopt u als partner te mogen begroeten in augustus 2019 tijdens de tiende editie en dankt u hiervoor bij voorbaat.

Voor sponsor aanvragen kunt u zicht ook richten aan TopTalent Dressage, u kunt een e-mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Advertentie TTDSports by Toptalent Dressage

Low res

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterwhatsappSubmit to LinkedIn
Schrijf reactie (0 Reacties)

|| Indoor Brabant - Power vrouwen leiden de Prix St George rubriek en de Inter I Freestyle ||

Ilse van Cranendonk

Foto© Ilse van Cranendonk/Digishots

In de Small Tour werd er zeer sterk gereden zeven combinaties reden tijdens de Prix St George op vrijdag 10 maart naar scores van boven de 70%. Deze rubriek werd gewonnen door Isabel Cool en Coolhorses Constand met een score van 71.842% bleef Isabel nipt voor op de nummer twee. Ilse van Cranendonk en de pas acht jarige Emerald S reden vandaag naar 71.684% en reden hiermee naar de tweede plaats. Diederik van Silfhout en Scenario 2 werden derde en werden beloond met een score van 71.500%.

In de Inter I Kür op muziek was het ook Isabel Cool die niet te verslaan was, 74.350% dat was de score waarmee Isabel en Collhorses Constand de overwinning pakte in de Kür. Ilse van Cranendonk reed net zoals een dag eerder ook in de Kür naar de tweede plaats met Emerald S, haar Kür was goed voor een score van 73.925%. Patrick van der Meer pakte met Chinook tijdens de Kür op muziek de derde plaats dit met een score van 73.550%. Diederik van Silfhout en Scenario 2 reden tijdens de Kür naar de vierde plaats met 73.100%. “Een top Internationaal debuut en een belofte voor de toekomst” is de reactie van Diederik van Silfhout over Scenario 2.

Ilse van Cranendonk beleefde met Emerald haar Internationale debuut. Ilse in een reactie aan De Pirouette: “Voordat ik naar Indoor Brabant ging had ik heel eerlijk gezegd totaal geen verwachtingen, ik wist dat Isabelle heel goed was want ze had de week voor indoor Brabant ook al in Lier twee maal bovenaan gestaan, verder deden er natuurlijk echt heel veel goede combinaties mee. Dat ik de eerste dag tweede werd was echt zo gaaf, hij liep heel fijn maar dan is het toch afwachten wat de jury’s vinden. Tijdens de kür kom ik binnen in draf ga dan een paar meter stappen en dan pas halt houden, Emerald bouwde zoveel spanning op met stappen dat halthouden er niet meer inzat, dit gaat Mario vleugels die mijn kür heeft gemaakt ook meteen veranderen, de rest van de kür was echt genieten. Hij heeft nog nooit zo ontspannen gelopen. Oké pirouettes mochten nog kleiner en nog wat kleine dingen, maar die ontspanning tijdens de kür was echt geweldig, dan kom je pas echt aan rijden toe. En dan in zo'n prachtige hal alles super georganiseerd is het dubbel genieten. Het was echt een prachtige wedstrijd met voor mij een prachtig resultaat.”

Bron: De Pirouette

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterwhatsappSubmit to LinkedIn
Schrijf reactie (0 Reacties)

|| Wedstrijdstress; een gesprek met Mischa en Mariska ||

Mischa Koot is een professionele dressuuramazone en traint ruiters van beginners- tot Grand Prix niveau. Mariska Hasselaar is een psycholoog, zij geeft stressreductie trainingen in het bedrijfsleven en werkt met wedstrijdsporters. Samen geven Mischa en Mariska al jaren wedstrijd gerelateerde trainingen op rijverenigingen en dressuurstallen in Nederland en België. Mariska verzorgt het theoretische gedeelte en Mischa oefent dit als de ruiter te paard is.

Waar beginnen de eerste tekenen van wedstrijdstress volgens jullie?
Mischa; “Ik zie al dingen veranderen in de training een paar dagen voor de wedstrijd, de ruiter wordt onzekerder, verstijft eerder als het even niet goed gaat. Op de wedstrijddag zie ik het zogenoemde ‘korte lontje’ naar ouders/begeleiders maar ook naar het paard. Ik verwonder mezelf altijd dat ouders of mensen die meegaan om te helpen op de wedstrijd, zoveel accepteren van een ‘gestreste ruiter’. Mariska; “Absoluut dit is voor mij heel herkenbaar, als ik in mijn praktijk vraag; “Hoe loopt de communicatie tussen jou en je ouders of degene die je helpt op een wedstrijd en is deze communicatie anders dan thuis?” Dan zie ik mensen altijd verkleuren. Ouders bagatelliseren altijd direct het ‘diva’ gedrag met; “Ach dan is hij/zij nou eenmaal gespannen, daarom is het dan niet zo gezellig”. In mijn optiek gaat het hier gelijk mis. Schijnbaar mag je kort zijn of brutaal noem het zoals je wilt, op een wedstrijd.

Het is veelal al algemeen geaccepteerd, lijkt wel of niemand zich hierover verwonderd. Ouders/begeleiders accepteren het te vaak, zeggen niet “doe is even normaal zeg, zo doe je thuis ook niet!”. Dat is zo jammer want dit werkt ook echt niet positief voor je prestatie. Een paard denkt namelijk ook niet; “Ach mijn baasje rijdt vandaag veel strakker en ze kan niet veel hebben, maar ja we zitten op een wedstrijd en daar is ze nou eenmaal zenuwachtig . Tja en daar beginnen miscommunicaties tussen mens en dier. Paarden die gespannen worden, want er is duidelijk iets aan de hand zo geeft het baasje aan en het ene paard trekt zich terug en het andere paard wordt druk.

Leer jezelf onder controle te krijgen, weet hoe je lijf werkt, zodat je los blijft in je lijf ook tijdens ‘spannende’ situaties. Mischa; “Ja en dan train je je suf, je steekt er veel geld en tijd in want we willen hoge scores rijden en dan heb je nul plezier op een wedstrijd. Zo jammer, want het kan echt anders. Als je wedstrijdruiter bent dan train je om beter te worden en om je kunsten te laten zien op een wedstrijd. Je wilt jezelf ontwikkelen, een betere sporter worden. Dat is je doel en dat doe je toch omdat je dat leuk vindt om te doen? Meer is het eigenlijk niet. Ik mis echt plezier op wedstrijden!! Ik zie dat ruiters die erge wedstrijdstress hebben het ook lastig vinden om proeven thuis te oefenen.” Mariska: “Thuis moet je het aangaan, niet op een wedstrijd. En natuurlijk is hulp daarbij handig. Er zijn zoveel tools hiervoor. Maar eerst moet je weten wat er gebeurd en dat ook accepteren, dan kan je veranderen. Maar ook de omgeving moet daarbij helpen, het accepteren dat je zo anders doet omdat je nou eenmaal gespannen bent, help je niet. Sporters met erge wedstrijdstress zien vaak ook veel “beren op de weg”. In hun gedachtes weten ze precies wat er allemaal fout kan gaan, ze zien het allemaal al als het ware voor zich en zo trekken ze dit naar zich toe. Het plezier kan dan al dagen voor de wedstrijd wegebben.
Mischa; “Helemaal mee eens, ook de spanning accepteren dat hoort er nu ook eenmaal bij. Het kriebeltje in je buik kan ook fijn zijn, als je het zo kan zien dan maakt het je scherp, gretig. Fouten zijn in mijn optiek gewoon leermomenten. Je wordt er beter van, mits je er wat mee doet. “ Mariska; “Absoluut, met elkaar genieten van deze geweldige sport. Beter willen worden maar ook genieten van het proces om je doelen te bereiken, daar hoort nou eenmaal vallen en opstaan bij. Hier proberen wij in ieder geval ruiters meer bewust van te laten worden. Een win-win situatie; betere prestaties en plezier voor de mens maar ook voor het dier!”

Lieman low res


Bijschrift bij de foto: Annemarth Lieman met Acantho V na haar Inter 1 proef. Annemarth heeft de laatste jaren veel tijd geïnvesteerd in haar mentale ontwikkeling en dat is te merken. Ze is mentaal een sterke sporter geworden, ze gaat ieder keer zeer doelbewust naar een wedstrijd. Ze ziet haar fouten als leermomenten en kan echt genieten van het feit dat ze steeds vaker haar gestelde doelen behaald. Ze kan op de wedstrijd dan laten zien waar ze thuis voor traint. Zo ontwikkel je jezelf en is wedstrijd rijden leuk voor de ruiter, het paard en de begeleiding die mee gaat.

Bron: De Pirouette

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterwhatsappSubmit to LinkedIn
Schrijf reactie (0 Reacties)

|| Nieuwe commissie leden VLP gekozen ||

vlp

Op maandag 23 januari waren de clubs en kandidaat-commissieleden 2017-2020 aanwezig in het  KBC-gebouw aan de Havenlaan in Brussel. Daar vond de buitengewone algemene vergadering plaats, waar de VLP-verkiezingen 2017-2020 werden gehouden voor de negen sportieve commissies en de commissie clubwerking.

In totaal waren 222 van de 436 stemgerechtigde VLP-clubs via vertegenwoordiging of volmacht aanwezig op de buitengewone algemene vergadering. Deze clubs hebben de bevoegdheid om via maximaal 3 stemrondes te beslissen wie de komende beleidsperiode 2017-2020 deel uitmaakt van deze 10 commissies. Na de eerste stemronde werd duidelijk dat voor 9 commissies één stemronde genoeg was om de nieuwe commissieleden aan te duiden. Enkel voor de commissie clubwerking kwam er een tweede stemronde aan te pas. Voor geen enkele commissie was een derde stemronde of loting nodig. 

De commissieleden bepalen mee het sportief beleid van de vzw Vlaamse Liga Paardensport vanuit de commissie voor één of meerdere disciplines. De commissie clubwerking bepaalt het recreatief beleid. De installatie van de nieuwe commissies zal binnen de 14 dagen gebeuren na oproep door de directeur Lies Vlamynck.

Het nieuwe VLP Dressuur comite bestaat uit de volgende personen: Philip Brison, Annick De Spigeleer, Didier Deschauwer, Thomas Eyckmans, Rudy Smets, Katrien Verreet en Wim verwimp.

Thomas Eyckmans is een van de nieuwe commisieleden. Thomas: "Als jong en gemotiveerd ondernemer binnen de paardensport ben ik ervan overtuigd een meerwaarde te kunnen bieden aan de verdere ontwikkeling van de dressuursport in België maar ook aan zichtbaarheid van België binnen de internationale dressuurwereld. Door mijn ervaring in binnen- en buitenland als technisch en sportief verantwoordelijke op internationale shows als bv. het Wereldkampioenschap Jonge Dressuurpaarden te Ermelo ben ik meermaals geconfronteerd met de noden van ruiters, organisatoren, juryleden, bezoekers etc. Er is geen baat bij het wekelijks oplossen van wederkerende problemen maar een duidelijke nood aan het aanpakken van deze problemen bij de oorzaak. Graag zou ik van jullie de kans krijgen de noden van alle betrokken partijen te verdedigen en deze trachten te verbeteren vanuit de dressuurcommissie. Het is een noodzaak voor de verdere toekomst van de dressuursport dat we snel maar doordacht werk maken van een eensgezindheid tussen alle betrokken partijen".

Bekijk hier alle nieuwe commissie leden

Bron: De Pirouette / Perbericht VLP

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterwhatsappSubmit to LinkedIn
Schrijf reactie (0 Reacties)

|| De Pirouette: Op de koffie bij… Rob van Puijenbroek-Visser ||

Begijnhoeve

Op een prachtige zonnige herfstdag vertrekken wij naar Retie, een plaatsje in België in het gebied De Kempen zo’n 30 km vanaf Eindhoven. Hier is gevestigd de werkelijk prachtige Stoeterij “De Begijnhoeve”.
Nadat wij hebben aangebeld worden wij vriendelijk binnengelaten en gaat het hek open. De eerste reactie “wow, dit is werkelijk prachtig!”. Bij binnenkomst staat Rob van Puijenbroek-Visser al klaar. Tijd voor een kopje koffie en een fijn gesprek in de kantine naast de binnen piste. 

Rob, een Belgische ondernemer met twee Nederlandse ouders, heeft altijd in België gewoond. Echter zijn tongval is volledig Nederlands. Rob vertelt enthousiast over de paarden en begint met dat het eigenlijk jammer is dat hij vroeger nooit de ponytijd heeft meegemaakt. Dat had hem zo leuk geleken. Pas later via zijn inmiddels ex-partner is Rob in de paarden terecht gekomen. Eerst was het er één, dat werden er 5 en uiteindelijk waren dit er 15 geworden. Tijd dus voor een eigen locatie. Rob komt dus niet uit de paarden maar heeft architectuur gestudeerd. En juist die kennis kwam van pas in 2011. Rob kwam in Retie in contact met een ouder echtpaar die hun huis wilden verkopen. Een huis met maar liefst 8,5 hectare grond! Nadat de koop plaatsvond, moest er een plan worden ingediend voor de bouw van “De Begijnhoeve”. Ieder detail van “De Begijnhoeve” is door Rob zelf ontworpen en uitgewerkt. Je vindt hier een 20x60 binnen/buitenpiste, 8 paddocks, longeercirkel en een stapmolen. Momenteel staan er 41 paarden op stal. Paarden die Rob traint en uitbrengt. Sinds begin dit jaar staat Tommie Puijenbroek-Visser, echtgenoot van Rob, ook met al zijn paarden op stal. In een aparte stal staan tevens twee lesklanten van Tommie die hun de paarden hebben meegenomen. Het Amerikaanse team stond afgelopen zomer op deze locatie tijdens de Europese tour en de voorbereiding naar de Olympische spelen.

De fokkerij komt ter sprake. Er staan een aantal talentvolle merries op stal. Het is nu heel interessant om bij de merries de embryo’s te spoelen zodat deze merries voor de sport blijven behouden. Dit is ook weer interessant is voor de fokkerij. Tot voor kort bleven de veulens ook in de opfok staan op “De Begijnhoeve”. Daar is nu verandering in gekomen. De veulens gaan naar Drenthe in Nederland voor de opfok en als ze 2 – 2 1/2 jaar zijn komen ze weer terug. Dit heeft de gegronde reden dat er meer tijd voor de jongere paarden. Paarden die net wat langer nodig hebben, om bijvoorbeeld uit te groeiek kunnen dan nog extra het land op. Zeker de wat grotere paarden hebben vaak net 1 jaar meer de tijd nodig en dat krijgen ze hier dan ook. Je merkt aan alles wat Rob passie vol vertelt, dat zijn hart vol is van de paarden en dat alles 100% goed moet zijn voor de paarden. In de weekenden dat er geen wedstrijden zijn, hebben de paarden ook vrij. De paarden moeten heel blijven en herstel van een training of wedstrijd is heel belangrijk. We beginnen inmiddels aan een tweede kopje koffie. Het rijden van de paarden komt ter sprake. Sinds de start van “De Begijnhoeve” is Rob ook serieuzer gaan rijden. Wat het in het verleden de basis wedstrijden waren zijn het nu ook wedstrijden in o.a. de Prix St. George. Dan komt ook de droom van Rob ter sprake: “Met een eigen fokproduct Grand Prix rijden”. Hij heeft een aantal talenvolle jongere paarden onder het zadel, zoals Heros (een 4 jarige hengst van Vivaldi x Havido), Havanna (een merrie van Jazz x Negro), Figaro (een merrie van Vivaldi / Havidoff) en Fleedwood Mac (van Gribaldi x Havidoff). Op het moment dat dit ter sprake komt, komt ook Tommie binnen en schuift aan. Tommie heeft zijn paarden, onder andere Vingino en Bojengel, sinds begin dit jaar ook op stal staan. Tommie heeft vandaag twee paarden staan die getraind worden. Vingino is er even een tijdje uit geweest, maar is gewoon in training en is super in vorm. Dit zagen wij ook tijdens de training. “Hij heeft een wondje wat niet dicht gaat en meneer dit zelf steeds open bijt”, aldus Tommie. “We hebben alles al geprobeerd, maar meneer is zo eigenwijs. Het gaat gelukkig nu de goede kant op. Vandaag hebben we de GP proef weer gereden, dus we gaan gewoon weer het wedstrijd circuit opzoeken”. Ook Tommie heeft een aantal jonge paarden die hij traint, zoals Fabiola en Fanatiek. Sinds kort staat ook de Grand Prix merrie Top’s Zoe op stal in Retie. Rob en Tommie rijden ook regelmatig elkaars paarden. Hierop zegt Tommie: “Als je altijd maar alleen je eigen paard traint  wordt dat heel ‘gewoon’. Wij kunnen soms wisselen en dan voelt de ander weer even aan van wat er eventueel qua finetunning nog beter kan. Een mooie wisselwerking dus”.
“De Begijnhoeve” is uiteindelijk een handelsstal. Alle paarden die er gefokt worden, zijn uiteindelijk voor de verkoop. “We hebben hier een mooie balans in. Als een echte paardenman zegt vaak je hart “ach, laat hem of haar maar blijven”, maar we zijn nou eenmaal een handelsstal. We hebben daar nu een mooie balans in gevonden. Soms moet je even je gevoel uitschakelen en even het zakelijke naar boven laten komen”, aldus de reactie van Rob.

Het wordt ondertussen gezellig druk in de kantine. Ook de moeder van Tommie komt langs en samen met de honden van stal en haar honden wordt het druk. Tijd om een rondje te gaan maken over het terrein van de “De Begijnhoeve”. Er is werkelijk waar over alles nagedacht en alles ziet er even prachtig uit. Je kijkt je ogen uit. Van de stapmolen tot aan de buitenpiste, van de paddocks tot aan het land waar de jonge paarden staan tot aan alle stallen die er zijn.

Nadat we alles gezien hebben zit deze leuke interessante middag erop. Rest er nog één vraag. Hoe drinkt Rob zijn koffie. “Zwart met een klein beetje melk en suiker”. 

Rob van Puijenbroek

Foto©: TopTalent Dressage 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterwhatsappSubmit to LinkedIn
Schrijf reactie (0 Reacties)