FDE

|| De Pirouette: Op de koffie bij… Rob van Puijenbroek-Visser ||

Begijnhoeve

Op een prachtige zonnige herfstdag vertrekken wij naar Retie, een plaatsje in België in het gebied De Kempen zo’n 30 km vanaf Eindhoven. Hier is gevestigd de werkelijk prachtige Stoeterij “De Begijnhoeve”.
Nadat wij hebben aangebeld worden wij vriendelijk binnengelaten en gaat het hek open. De eerste reactie “wow, dit is werkelijk prachtig!”. Bij binnenkomst staat Rob van Puijenbroek-Visser al klaar. Tijd voor een kopje koffie en een fijn gesprek in de kantine naast de binnen piste. 

Rob, een Belgische ondernemer met twee Nederlandse ouders, heeft altijd in België gewoond. Echter zijn tongval is volledig Nederlands. Rob vertelt enthousiast over de paarden en begint met dat het eigenlijk jammer is dat hij vroeger nooit de ponytijd heeft meegemaakt. Dat had hem zo leuk geleken. Pas later via zijn inmiddels ex-partner is Rob in de paarden terecht gekomen. Eerst was het er één, dat werden er 5 en uiteindelijk waren dit er 15 geworden. Tijd dus voor een eigen locatie. Rob komt dus niet uit de paarden maar heeft architectuur gestudeerd. En juist die kennis kwam van pas in 2011. Rob kwam in Retie in contact met een ouder echtpaar die hun huis wilden verkopen. Een huis met maar liefst 8,5 hectare grond! Nadat de koop plaatsvond, moest er een plan worden ingediend voor de bouw van “De Begijnhoeve”. Ieder detail van “De Begijnhoeve” is door Rob zelf ontworpen en uitgewerkt. Je vindt hier een 20x60 binnen/buitenpiste, 8 paddocks, longeercirkel en een stapmolen. Momenteel staan er 41 paarden op stal. Paarden die Rob traint en uitbrengt. Sinds begin dit jaar staat Tommie Puijenbroek-Visser, echtgenoot van Rob, ook met al zijn paarden op stal. In een aparte stal staan tevens twee lesklanten van Tommie die hun de paarden hebben meegenomen. Het Amerikaanse team stond afgelopen zomer op deze locatie tijdens de Europese tour en de voorbereiding naar de Olympische spelen.

De fokkerij komt ter sprake. Er staan een aantal talentvolle merries op stal. Het is nu heel interessant om bij de merries de embryo’s te spoelen zodat deze merries voor de sport blijven behouden. Dit is ook weer interessant is voor de fokkerij. Tot voor kort bleven de veulens ook in de opfok staan op “De Begijnhoeve”. Daar is nu verandering in gekomen. De veulens gaan naar Drenthe in Nederland voor de opfok en als ze 2 – 2 1/2 jaar zijn komen ze weer terug. Dit heeft de gegronde reden dat er meer tijd voor de jongere paarden. Paarden die net wat langer nodig hebben, om bijvoorbeeld uit te groeiek kunnen dan nog extra het land op. Zeker de wat grotere paarden hebben vaak net 1 jaar meer de tijd nodig en dat krijgen ze hier dan ook. Je merkt aan alles wat Rob passie vol vertelt, dat zijn hart vol is van de paarden en dat alles 100% goed moet zijn voor de paarden. In de weekenden dat er geen wedstrijden zijn, hebben de paarden ook vrij. De paarden moeten heel blijven en herstel van een training of wedstrijd is heel belangrijk. We beginnen inmiddels aan een tweede kopje koffie. Het rijden van de paarden komt ter sprake. Sinds de start van “De Begijnhoeve” is Rob ook serieuzer gaan rijden. Wat het in het verleden de basis wedstrijden waren zijn het nu ook wedstrijden in o.a. de Prix St. George. Dan komt ook de droom van Rob ter sprake: “Met een eigen fokproduct Grand Prix rijden”. Hij heeft een aantal talenvolle jongere paarden onder het zadel, zoals Heros (een 4 jarige hengst van Vivaldi x Havido), Havanna (een merrie van Jazz x Negro), Figaro (een merrie van Vivaldi / Havidoff) en Fleedwood Mac (van Gribaldi x Havidoff). Op het moment dat dit ter sprake komt, komt ook Tommie binnen en schuift aan. Tommie heeft zijn paarden, onder andere Vingino en Bojengel, sinds begin dit jaar ook op stal staan. Tommie heeft vandaag twee paarden staan die getraind worden. Vingino is er even een tijdje uit geweest, maar is gewoon in training en is super in vorm. Dit zagen wij ook tijdens de training. “Hij heeft een wondje wat niet dicht gaat en meneer dit zelf steeds open bijt”, aldus Tommie. “We hebben alles al geprobeerd, maar meneer is zo eigenwijs. Het gaat gelukkig nu de goede kant op. Vandaag hebben we de GP proef weer gereden, dus we gaan gewoon weer het wedstrijd circuit opzoeken”. Ook Tommie heeft een aantal jonge paarden die hij traint, zoals Fabiola en Fanatiek. Sinds kort staat ook de Grand Prix merrie Top’s Zoe op stal in Retie. Rob en Tommie rijden ook regelmatig elkaars paarden. Hierop zegt Tommie: “Als je altijd maar alleen je eigen paard traint  wordt dat heel ‘gewoon’. Wij kunnen soms wisselen en dan voelt de ander weer even aan van wat er eventueel qua finetunning nog beter kan. Een mooie wisselwerking dus”.
“De Begijnhoeve” is uiteindelijk een handelsstal. Alle paarden die er gefokt worden, zijn uiteindelijk voor de verkoop. “We hebben hier een mooie balans in. Als een echte paardenman zegt vaak je hart “ach, laat hem of haar maar blijven”, maar we zijn nou eenmaal een handelsstal. We hebben daar nu een mooie balans in gevonden. Soms moet je even je gevoel uitschakelen en even het zakelijke naar boven laten komen”, aldus de reactie van Rob.

Het wordt ondertussen gezellig druk in de kantine. Ook de moeder van Tommie komt langs en samen met de honden van stal en haar honden wordt het druk. Tijd om een rondje te gaan maken over het terrein van de “De Begijnhoeve”. Er is werkelijk waar over alles nagedacht en alles ziet er even prachtig uit. Je kijkt je ogen uit. Van de stapmolen tot aan de buitenpiste, van de paddocks tot aan het land waar de jonge paarden staan tot aan alle stallen die er zijn.

Nadat we alles gezien hebben zit deze leuke interessante middag erop. Rest er nog één vraag. Hoe drinkt Rob zijn koffie. “Zwart met een klein beetje melk en suiker”. 

Rob van Puijenbroek

Foto©: TopTalent Dressage 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterwhatsappSubmit to LinkedIn