Login

Inloggen met Facebook

 FDE

|| Wedstrijdstress; een gesprek met Mischa en Mariska ||

Mischa Koot is een professionele dressuuramazone en traint ruiters van beginners- tot Grand Prix niveau. Mariska Hasselaar is een psycholoog, zij geeft stressreductie trainingen in het bedrijfsleven en werkt met wedstrijdsporters. Samen geven Mischa en Mariska al jaren wedstrijd gerelateerde trainingen op rijverenigingen en dressuurstallen in Nederland en België. Mariska verzorgt het theoretische gedeelte en Mischa oefent dit als de ruiter te paard is.

Waar beginnen de eerste tekenen van wedstrijdstress volgens jullie?
Mischa; “Ik zie al dingen veranderen in de training een paar dagen voor de wedstrijd, de ruiter wordt onzekerder, verstijft eerder als het even niet goed gaat. Op de wedstrijddag zie ik het zogenoemde ‘korte lontje’ naar ouders/begeleiders maar ook naar het paard. Ik verwonder mezelf altijd dat ouders of mensen die meegaan om te helpen op de wedstrijd, zoveel accepteren van een ‘gestreste ruiter’. Mariska; “Absoluut dit is voor mij heel herkenbaar, als ik in mijn praktijk vraag; “Hoe loopt de communicatie tussen jou en je ouders of degene die je helpt op een wedstrijd en is deze communicatie anders dan thuis?” Dan zie ik mensen altijd verkleuren. Ouders bagatelliseren altijd direct het ‘diva’ gedrag met; “Ach dan is hij/zij nou eenmaal gespannen, daarom is het dan niet zo gezellig”. In mijn optiek gaat het hier gelijk mis. Schijnbaar mag je kort zijn of brutaal noem het zoals je wilt, op een wedstrijd.

Het is veelal al algemeen geaccepteerd, lijkt wel of niemand zich hierover verwonderd. Ouders/begeleiders accepteren het te vaak, zeggen niet “doe is even normaal zeg, zo doe je thuis ook niet!”. Dat is zo jammer want dit werkt ook echt niet positief voor je prestatie. Een paard denkt namelijk ook niet; “Ach mijn baasje rijdt vandaag veel strakker en ze kan niet veel hebben, maar ja we zitten op een wedstrijd en daar is ze nou eenmaal zenuwachtig . Tja en daar beginnen miscommunicaties tussen mens en dier. Paarden die gespannen worden, want er is duidelijk iets aan de hand zo geeft het baasje aan en het ene paard trekt zich terug en het andere paard wordt druk.

Leer jezelf onder controle te krijgen, weet hoe je lijf werkt, zodat je los blijft in je lijf ook tijdens ‘spannende’ situaties. Mischa; “Ja en dan train je je suf, je steekt er veel geld en tijd in want we willen hoge scores rijden en dan heb je nul plezier op een wedstrijd. Zo jammer, want het kan echt anders. Als je wedstrijdruiter bent dan train je om beter te worden en om je kunsten te laten zien op een wedstrijd. Je wilt jezelf ontwikkelen, een betere sporter worden. Dat is je doel en dat doe je toch omdat je dat leuk vindt om te doen? Meer is het eigenlijk niet. Ik mis echt plezier op wedstrijden!! Ik zie dat ruiters die erge wedstrijdstress hebben het ook lastig vinden om proeven thuis te oefenen.” Mariska: “Thuis moet je het aangaan, niet op een wedstrijd. En natuurlijk is hulp daarbij handig. Er zijn zoveel tools hiervoor. Maar eerst moet je weten wat er gebeurd en dat ook accepteren, dan kan je veranderen. Maar ook de omgeving moet daarbij helpen, het accepteren dat je zo anders doet omdat je nou eenmaal gespannen bent, help je niet. Sporters met erge wedstrijdstress zien vaak ook veel “beren op de weg”. In hun gedachtes weten ze precies wat er allemaal fout kan gaan, ze zien het allemaal al als het ware voor zich en zo trekken ze dit naar zich toe. Het plezier kan dan al dagen voor de wedstrijd wegebben.
Mischa; “Helemaal mee eens, ook de spanning accepteren dat hoort er nu ook eenmaal bij. Het kriebeltje in je buik kan ook fijn zijn, als je het zo kan zien dan maakt het je scherp, gretig. Fouten zijn in mijn optiek gewoon leermomenten. Je wordt er beter van, mits je er wat mee doet. “ Mariska; “Absoluut, met elkaar genieten van deze geweldige sport. Beter willen worden maar ook genieten van het proces om je doelen te bereiken, daar hoort nou eenmaal vallen en opstaan bij. Hier proberen wij in ieder geval ruiters meer bewust van te laten worden. Een win-win situatie; betere prestaties en plezier voor de mens maar ook voor het dier!”

Lieman low res


Bijschrift bij de foto: Annemarth Lieman met Acantho V na haar Inter 1 proef. Annemarth heeft de laatste jaren veel tijd geïnvesteerd in haar mentale ontwikkeling en dat is te merken. Ze is mentaal een sterke sporter geworden, ze gaat ieder keer zeer doelbewust naar een wedstrijd. Ze ziet haar fouten als leermomenten en kan echt genieten van het feit dat ze steeds vaker haar gestelde doelen behaald. Ze kan op de wedstrijd dan laten zien waar ze thuis voor traint. Zo ontwikkel je jezelf en is wedstrijd rijden leuk voor de ruiter, het paard en de begeleiding die mee gaat.

Bron: De Pirouette

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterwhatsappSubmit to LinkedIn