App

Google Play  
Google Play  

 "** Column Anne Claire Bongers - Management is het sleutelwoord tot succes….. ** "

** Column Anne Claire Bongers - Management is het sleutelwoord tot succes….. ** 

Velen onder ons hebben de grote droom om van hun hobby hun beroep te maken. Of om van de nationale sport door te stromen naar internationale wedstrijden en misschien zelfs wel een A of B kader opname. Voor de meeste blijft het een droom, voor sommige wordt de droom werkelijkheid!
Wat maakt een combinatie nu succesvol in de sport? Is het de pony, het paard? Het talent van de amazone of ruiter? Of ligt het toch echt aan de trainer? De sleutel tot succes is mijn inziens het complete management. Uiteraard moet de amazone of ruiter wel over het nodige talent beschikken, maar inzet, motivatie en doorzettingsvermogen zijn minstens zo belangrijk. In het verleden is al vaak genoeg gebleken dat ook de paarden met op het eerste oog niet de meest spectaculaire bewegingen toch bovenaan wisten te eindigen. Dus ook werkwilligheid in een paard is super belangrijk. 

Allereerst is het belangrijk om een doel vast te stellen, bekijk hierbij kritisch of het paard of de pony geschikt is om dit doel te verwezenlijken. Denk hierbij aan de bouw, karakter en de gezondheid! Neem daarom bij aanschaf altijd een professional mee die je kan adviseren bij de aanschaf. Een goede klik is super belangrijk, je moet immers samen een team vormen. Ook hier is al vaker gebleken dat succes helaas toch niet altijd te koop blijkt te zijn. Een goede band met je paard is essentieel! 

Goede trainers helpen de combinatie zeker naar een hoger level, maar ook alleen zal er genoeg en goed getraind moeten worden. Dus kun je zelf plannen? Inzicht krijgen in de conditie en het maken van een gericht plan naar een wedstrijd toe is van groot belang. Daarnaast speelt voeding een grote rol. Net als bij menselijke topsporters is een goed en aangepast menu noodzakelijk om optimaal te presteren. Ieder paard is weer anders, behandel ieder paard dan ook als individu en krijg optimaal resultaat. 

Kennis is macht zegt men weleens. Ook hier speelt dat een grote rol. Ken je paard, ken je proef, weet hoe een paardenlichaam werkt. En het allerbelangrijkste ken je zelf….. Ga goed voorbereid op concours, probeer je proeven met je trainer te analyseren en film met regelmaat je trainingen en proeven. Een paard op topsport niveau is top management. Alles wordt op elkaar afgestemd. Het type voer, de hoeveelheden worden aangepast richting een concours. Ook de dagelijkse dagindeling van het paard is super belangrijk. De hoeveelheid werk, ontspanning en verzorging dient allemaal op elkaar worden afgestemd. En ook hier geldt weer, ieder dier is anders en heeft dus een eigen management nodig. Daarnaast zijn financiële middelen en een stukje geluk ook van belang. Op topniveau mee draaien is helaas geen goedkope aangelegenheid. Het internationaal starten brengt vaak hoge kosten met zich mee. Geluk is helaas niet te koop, op het juiste moment kunnen pieken vergt management maar zeker ook een stukje geluk. 

Kortom, de top is slechts voor enkelen weg gelegd, maar door goed management kan iedereen zijn eigen top bereiken!  

Anne Claire Bongers is KNHS Jurylid ZZ-Licht en eigenaresse van ACBDressuur www.acbdressuur.com. Maandelijks zal zij een column schrijven voor TopTalent Dressage. De volgende column van Anne Claire Bongers zal medio november verschijnen.

teamwork

Foto: Rebecca Bell

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterwhatsappSubmit to LinkedIn